luni, 6 august 2012

Monumentul Eroilor, înghiţit de asfalt!

Monumentul Independenţei de pe strada „Crinului”, din Piteşti, dedicat eroilor din Regimentul 4 Dorobanţi Argeş căzuţi la datorie la sud de Dunăre în Războiul de Independenţă din 1877-1878, intră pe zi ce trece în pământ! La propriu.

Treptele din postament, înghiţite de asfalt

De-a lungul timpului, scările de la baza postamentului monumentului au fost îngropate succesiv în asfalt. Recent, cu ocazia lucrărilor de reabilitare operate de Primărie în zonă, un nou strat de asfalt a fost adăugat pe trotuar la nivelul bordurii, iar monumentul a pierdut astfel încă o treaptă din postament. Municipalitatea are datoria să protejeze şi să conserve monumentele care slăvesc memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, iar nu să le îngroape în asfalt! De când a fost mutat pe strada „Crinului”, adică din 1969, monumentul original a pierdut unele dintre elementele sale constitutive. A fost văduvit de postamentul bazal, în timp ce coloana paralelipipedică a devenit mai scundă pentru că din ea lipseşte un modul. De asemenea, de pe coloană au dispărut elementele decorative din bronz fixate pe feţele laterale, iar sus, în partea terminală, nu mai există coroana regală.

Monumentul are peste un secol de viaţă

Monumentul Independenţei a fost realizat de „Societatea Veteranilor Grade Inferioare Coroana de Oţel” din Piteşti, la iniţiativa lui Gheorghe Drăghescu, preşedintele societăţii. Pe 20 iunie 1905, Consiliul Local Piteşti (pe atunci oraşul avea un primar interimar, în persoana lui Ion P. Constantinescu) a aprobat construirea monumentului, iar pe 1 octombrie 1906 (când primar era Alexandru M. Vestinian) a fost pusă piatra de temelie la intersecţia dintre bulevardul „Elisabeta” şi „Calea Craiovei”. Lucrarea, finalizată în martie 1907, a fost făcută cu bani obţinuţi prin subscripţie publică, după planurile arhitectului Ion Traianescu şi ale sculptorului Dumitru Pavelescu-Dimo. În 1950, invocând raţiuni urbanistice, administraţia comunistă a oraşului a demontat monumentul, acesta fiind depozitat ulterior în diferite zone din parcurile oraşului. În 1969 a fost repus pe domeniul public, dar nu în locul său iniţial, ci pe strada „Crinului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu